Kam v Praze na pivo

Žádné tagy | Kam v Praze na pivo

Praha může nabídnout velký výběr útulných restaurací a pivnic, kde si dopřejete pivo, po němž toužíte. Je-li vaším favoritem některý z velkopivovarů, nebude problém najít podnik, který je jeho čepováním vyhlášený a získal si mezi příznivci piva významné postavení. Takové „pivní svatostánky“ najdete především v oblasti historického centra, kde si odpočnete v průběhu cesty za památkami a během obdivování se příjemně osvěžíte, případně zde zakončíte svůj celodenní program posezením nad napěněnými půllitry. Kromě tradičních světoznámých značek se ale v Praze můžete vydat i za lákavou nabídkou, kterou představuje zejména produkce menších pivovarů a minipivovárků rodinného typu, jež zdárně prosperují a díky menší výtoči se mohou věnovat výrobě unikátních druhů piva v omezených sériích.

 

PLZEŇSKÉ MÁ ZVUK I V PRAZE

Jedním z nejpopulárnějších piv je (především pro zahraniční návštěvníky) určitě klasický Plzeňský Prazdroj, který je velmi oblíbenou a žádanou značkou. O tom, kde v hlavním městě lze dostat na stůl tu nejlepší plzeňskou dvanáctku s hebkou pěnovou čepicí vedou pivaři věčné a nekonečné spory. První pivnicí s plzeňským pivem byla v Praze restaurace U PINKASŮ, která se nachází na Jungmannově náměstí na pražském Novém Městě. První v plzni vařené pivo tady nabízeli hostům již v dubnu roku 1843. V té době bylo spodně kvašené plzeňské pivo něčím novým a díky charakteristické chuti i vzhledu si brzo našlo věrné příznivce. Dalším podnikem, který šíří slávu plzeňské dvanáctky je LOKÁL v Dlouhé třídě, kde vám dokonce pivo načepuje opravdický mistr světa v téhle profesi! Lukáš Svoboda totiž tenhle titul opravdu v roce 2010 v konkurenci dvou a půl tisíce výčepních ze 17 celého světa skutečně získat a přidal ho do řady dalších ocenění, jejichž je držitelem. Kvalita piva tomu skutečně odpovídá, ať už si dopřejete tradiční „hladinku“, téměř bez pěny natočeného „čochtánka“ nebo třeba rychle čepovaný „šnyt“, tedy něco jako běžné malé pivo. Ale dát si malé pivo, když je tak lahodné, nebyla by to škoda? V nepříliš vzdálené Karlově ulici se nachází v útrobách historického domu ze čtrnáctého století další vyhlášená pivnice, honosící se názvem „U ZLATÉHO TYGRA“. Pivnice si i přes rozmach moderních prvků, kterým se nevyhnul ani historický střed Prahy, zachovává idylickou atmosféru dávno uplynulých časů a tak na vás zavane idylický duch minulých věků. Na vynikající pivo sem dlouhá léta docházel i legendární spisovatel Bohumil Hrabal, který oblíbenou pivnici ve svých povídkách učinil nesmrtelnou. K dobrému plzeňskému patří i něco na zakousnutí, U tygra si v tradičním staropražském stylu rozhodně vyberete, specialitou pro znalce tu je ale především proslulý pivní sýr. Obejdete pár rohů a křivolaké uličky vás Dovedou do ulice s názvem Uhelný trh k další vyhlášené pivnici, tentokrát U DVOU KOČEK. Tady kromě vynikajícího plzeňského piva můžete ochutnat i některý z místních speciálů, k pivnici totiž patří i malý rodinný pivovar. V nabídce bývá polotmavý speciál, případně světlý nebo tmavý ležák s označením Kočka. Po ochutnání nezbývá, než doporučit! Při putování za plzeňským mokem byste neměli opomenout ani slavnou JELÍNKOVU PIVNICI, která se nachází v Charvátově ulici. Už od minulého století se tu čepuje Plzeňský Prazdroj a smlouva s pivovarem trvá bez přerušení od roku 1926, pivnice je stylová a návštěva rozhodně stojí za to, navíc stabilní špičková kvalita předkládaného piva mluví jasně pro návštěvu vyhlášeného podniku. Tím rozhodně nabídka plzeňských i dalších piv v historickém centru nekončí, ale vyjmenování všech podniků by vydalo na pěkně dlouhý seznam. A plzeňský pivovar si umí na svoje pivo dohlédnout, takže spokojeni byste měli být asi všude.

 

NA DRUHÉM BŘEHU VLTAVY

Pokud přejdete jeden z mostů, klenoucích se přes Vltavu, otevře se před vámi kouzelná Malá Strana a nad hlavou se klene známé panorama Pražského hradu. Nebojte se, ani na tomto břehu nebude o dobré pivo nouze. Zůstaňme ještě chvíli u nabídky plzeňského Prazdroje, kam by tedy bylo nejlépe zajít? Vyhlášená MALOSTRANSKÁ BESEDA vám nabídne pečlivě ošetřenou a s láskou načepovanou plzeňskou dvanáctku, zdejší výčepní pan Pavel Pressburg v roce 2014 dokonce získal titul „Nejlepší výčepní plzeňského piva“, což hovoří samo o sobě dost jasně o tom, jakého piva se zde dočkáte. Nedaleko je další slavná pivnice U GLAUBICŮ, která se může pochlubit kromě vynikajícího plzeňského piva historickým, 700 let starým klenutým sklepením, kromě pivnice je tu i oddělená kavárna a samostatná restaurace, v letním čase nabízí také možnost vychutnat si pivo venku na stylové zahrádce. Navíc nabídku doplňuje často i výběr z dalších druhů piva, například tmavá velkopopovická desítka Kozel nebo nefiltrovaná verze plzeňského Prazdroje. Zatoužíte-li po malé, ale útulné hospůdce, můžete to zkusit v pivnici U HROCHA, kde zažijete útulnou domáckou atmosféru ve starodávných místnostech s gotickou klenbou. Pro menší uzavřenou společnost ideální místo k labužnickému vychutnání hořkého plzeňského Prazdroje, nabídka jídel ale není to, proč byste se sem vydali. Nečekejte tedy příliš velký jídelní lístek, tohle je hospůdka pro pivařskou společnost, které postačí zakousnout klobásu, párek nebo sýr, velmi příjemným překvapením je „lidová cena“ za jinde poměrně drahé pivo. Takže místo jako dělané pro „pánskou jízdu“! Kuřáci a milovníci sportovních přenosů si přijdou na své a nebudou nijak omezováni, i to se občas cení, ne? Vydáte-li se Nerudovou ulicí směrem k sídlu českých králů, každých pár kroků se vám nabízí útulný lokál s dobrým pivem. Některé se staly už dávno legendami a svou pověst si drží dodnes, jako příklad je třeba rozhodně uvést pivnici U KOCOURA, jehož starobylá tmavá dřevěná vrata přímo zvou k posezení před výstupem do kopce. Kromě plzeňského piva tu zpravidla můžete ochutnat i dvanáctistupňové nefiltrované pivo Bernard, v letním období i jedenáctistupňové plzeňské pivo. Bez povšimnutí nelze minout ani dům a stejnojmennou pivnici U DVOU SLUNCŮ (v tomto památném domě prožil velkou část svého života i známý básník, prozaik a dramatik Jan Neruda, po němž se tato ulice jmenuje, je zde umístěna i jeho pamětní deska) načepují vám tady Rohozecké pivo (na které v Praze jinak moc často nenarazíte a stojí za to ho vyzkoušet), tmavého velkopopovického Kozla i tradiční Plzeňský Prazdroj.

 

PIVO S PŘÍCHUTÍ HISTORIE

Ti, kteří rádi spojí putování za historií s příjemným oddech a posezením, se mohou vydat do Břevnova, kde již v roce 993 byl založen první český pivovar. Ačkoli jeho provoz byl během bouřlivých historických zvratů několikrát přerušen, pokaždé došlo k jeho obnovení. Naposled se tak stalo v roce 2011, od té doby produkuje pivo podle vlastního originálního receptu. To lze zakoupit v láhvích nebo je možné ho ochutnat jako čepované přímo v areál kláštera. Jaké pivo se ve zdech kláštera rodí? Se základním označením Benedikt jsou to tmavé i světlé ležáky, pšeniční pivo i sedmnáctistupňové pivo typu ALE pod názvem ABBEY, dvacetistupňový IMPERIAL plzeňského typu a dokonce STOUT s nálepkou RUSSIAN IMPERIAL, který je dokonce jedenadvacetistupňový! Ochutnávku či konzumaci lze spojit i s prohlídkou historického objektu kláštera. Pivo se tady plní do atypických skleněných láhví s atypickými patentními uzávěry, PET láhví i soudků. Pro sběratele skutečná lahůdka! Dalším pro milovníky piva i obdivovatele historie zajímavým objektem a cílem je určitě STRAHOVSKÝ KLÁŠTERNÍ PIVOVAR, který najdete nedaleko objektu Pražského hradu. Je zde možné využít restauraci Sv. Norbert, která v letních měsících je doplněna o zahrádku, do nabídky patří i prohlídka pivovaru nebo ochutnávky piva s odbornou asistencí a výkladem. Původní pivovar byl založen v roce 1143 králem Vladislavem II., nový objekt byl potom vybudován v roce 1629. Po zrušení provozu roku (l. p. 1907) byl objekt pivovaru využíván pro hospodářské účely, znovuobnovení a celkové rekonstrukce se dočkal až v roce 2000. Dnes nabízí stylové prostředí a kapacitu 260 míst ve třech rekonstruovaných sálech, kapacita letního posezení na zahrádce ji rozšiřuje o dalších sto míst.

 

KDYŽ SE ŘEKNE BULOVKA,

vybaví si většina Pražanů asi nejspíš pověstnou nemocnici. To ale není pochopitelně jediný významný objekt, jenž se ve jmenované lokalitě nachází. PIVOVAR U BULOVKY je totiž svým způsobem unikátní. Díky snaze a zkušenostem Františka a Jaroslavy Richterových se zrodil rodinný pivovar, který snadno splní spoustu požadavků a přání. Důležité je pro nás, pilaře, pochopitelně především nabízené pivo. Je třeba vyseknou hlubokou poklonu, v nabídce je široká škála pšeničných piv německého typu (Weissbier Hell 13), oblíbený dvanáctistupňový ležák plzeňského typu, svrchně kvašené pivo ve stylu Pale India Ale (Exotic IPA 14), nechybí ani občas vařené speciály včetně piv trapistického typu. Teplá jídla i studené zákusky jsou vždy připraveny, navíc je zde možné zajistit i ubytování, což najdete v nabídce rodinných pivovarů poměrně zřídka. Ke konzumaci v dobré náladě určitě přispěje i pohodová atmosféra a občas i živá hudební produkce, jinak zvukovou kulisu obstará reprodukovaná hudba. Praha nabízí i spoustu dalších příležitostí, jak si užít pěnivého nápoje ale s volbou si jistě každý poradí podle svého. A pokud se mi přece jen podařilo vás inspirovat k návštěvě některé z pivnic nebo pivovarů, tím lépe…