NA PIVO KE FLEKŮM

· | Češi a pivo

Ať už jste trvalým obyvatelem stověžaté matičky Prahy nebo dočasným návštěvníkem našeho hlavního města, pojem „U Fleků“ pro vás určitě nebude ničím neznámým. Jistě, co Čech, to milovník piva a flekovské pivo je prostě pojem, o tom nemá cenu diskutovat. Nachází se na pražském Novém Městě v Křemencově ulici, ani z dálky nepřehlédnete charakteristické velké hodiny na průčelí budovy, které v nočních hodinách ještě lákají návštěvníky nápadným podsvícením. Svým způsobem lze říci, že se jedná o jakési poutní místo pro pivaře, flekovský pivovar je totiž skutečně jediným pivovarem ve střední Evropě, kde se bez přestávky a bez přerušení vaří pivo již více než 500 let! První písemné záznamy se zachovaly z roku 1499, kdy sladovník Vít Skřemenec (jistě, podoba jména s názvem ulice není nijak náhodná) tento objekt zakoupil, přes všechny změny a zvraty pivovar stále plnil své poslání, nakonec v roce 1991 byla restaurace (následně i pivovar) navrácena rodině původních majitelů, tedy rodině Brtníků. Objekt se skládá z několika stylových místností a sálů, které jsou veřejně přístupné a dokreslují atmosféru návštěvy historického objektu. Pivovar i restaurace se díky dlouholeté tradici a vynikající pověsti staly neopomenutelnou zastávkou také při turistickém putování po Praze, zejména zahraniční návštěvníci bývají atmosférou tohoto místa okouzleni a při dalších návštěvách našeho hlavního města neopomenou opět do kouzelného prostředí flekovské pivnice znovu zajít.

 

CO U FLEKŮ NAJDETE

Ke konzumaci pověstného a vyhlášeného třináctistupňového tmavého ležáku si můžete vybrat jednu z místností nebo četných sálů, v nichž najdete nabídku tradiční staročeské kuchyně i kabaretních programů. Najdete zde i První pražské pivovarské muzeum, které bylo otevřeno v listopadu 1998. Momentálně však probíhá jeho rekonstrukce, desátého března 2015 bude ale opět přístupné pro návštěvníky. Sály i společenské místnosti mají svou historii a určení, například sál s názvem KABARET nabízí se svou kapacitou až 200 míst k sezení pestře laděnou večerní show, dech historie na vás zavane ze starobylých uměleckých vitráží ve Václavce. Jedním z nejznámějších sálů je takzvaný VELKÝ SÁL s kapacitou až 76 míst, který se pyšní ozdobným táflováním a kazetovým stropem, dříve sloužil jako společenská místnost. Pod trochu neobvyklým označením JITRNICE nečekejte jen dobré jídlo, název dlouhé prostory s gotickými oblouky je inspirován spíš jejím tvarem, dále zde najdete i AKADEMII, kde se scházela elita české kultury, dále STAROČESKÝ a RYTÍŘSKÝ SÁL s odpovídající výzdobou. Jeden z menších sálů se honosí žertovným názvem KUFR, i tady je ale místa dost, vejde se sem v pohodlně až čtyřicet hostů. Od jara do podzimu funguje za příznivého počasí také venkovní ZAHRADA, umožňující posezení pod nebeskou klenbou nebo v pozdějších hodinách pod romantickou oblohou plnou hvězd. Díky kapacitě přibližně 500 míst k sezení se nelze divit, že flekovská restaurace a pivovar patří mezi největší pohostinská zařízení v Praze. Kromě unikátního tmavého ležáku si zde můžete pochutnat na specialitách, jež jsou připravovány podle originálních receptů a nabízejí prakticky celé bohaté spektrum vyhlášené staročeské kuchyně včetně staropražských specialit. Návštěva pohostinského zařízení proto není určena jen pro milovníky piva, dobře se tu budou cítit i všichni ostatní, kteří si užijí historickou atmosféru, dobré jídlo i doprovodný program.

 

KOUZLO TMAVÉHO LEŽÁKU

Flekovské pivo má svoji nenapodobitelnou chuť – tento tradiční ležák se zde vaří podle původního receptu již od roku 1843 a stále patří k jednomu z nejpopulárnějších piv. Výstav piva se pohybuje v posledních letech kolem hranice dvou a čtvrt tisíce hektolitrů, což dobře pokrývá spotřebu restaurace. Tmavý ležák od Fleků se totiž nikam nevyváží a zůstává tak unikátem, který ochutnáte pouze zde. Na památku si můžete zakoupit i flekovské pivo v láhvích, sběratelskou raritou jsou láhve o obsahu 750 ml a dvoulitrové, do nichž jeden čas bylo pivo také plněno; jednalo se o speciální ozdobné láhve. V čem vlastně spočívá kouzlo a nenapodobitelé tajemství „flekovského piva“? Určitě svou roli hraje i atmosféra a dlouholetá tradice ruku v ruce se svědomitým a pečlivým přístupem všech, kteří se procesu vaření účastní. Ostatně recept není až takovým tajemstvím, budete-li chvíli pátrat třeba na internetu, dozvíte se, že stačí „po smíchání čtyři druhy sladu rozroštovat, vystřít v kádi a následně zahřívat na 38 stupňů. Poté je zapařit na padesát stupňů a přepustit do rmutovací láhve, v ní zahřát až do varu a následně vrátit do kádě. Po vyklesání mláta je třeba přelít sladinku do druhé pánve, po přidání nůše chmele po dvě hodiny nechat vařit. Přečerpání přes cíz na chladicí stok a průtok chlazením je dalším nezbytným krokem, během něhož se mladina ochladí na požadovaných 70 stupňů. Poté ji necháte kvasit v kádích spilky s kvasnicemi po třináct dnů, než nadejde doba na její přečerpání. Nyní už postačí jen nechat výsledný mok po třicet dnů uležet a tmavý ležák s výraznou rubínovou jiskrou je připraven k čepování“. Asi bude ale přece jen jednodušší zajít si ke Flekům na pivo už hotové, co říkáte?

 

PIVOVAR JE SÁM O SOBĚ UNIKÁTEM

Zejména zachovalá historická varna, které pochází z počátku minulého století, stejně tak i chladicí stoky a spilka s kvasnými káděmi, jež jsou zhotoveny z kvalitního a vyzrálého dubového dřeva podle původního vzoru. V roce 1986 prošel pivovar rekonstrukcí, ta ale byla provedena s maximálními ohledy na původní vybavení a tak výsledkem je moderní a přitom zcela ojedinělý historický provoz, který splňuje požadavky výrobců i konzumentů na sto procent. Troufnete si odhadovat, jak často je třeba v takovém menším pivovaru vařit další várku piva? Pochopitelně to závisí na spotřebě, laické odhady ale zpravidla bývají velmi nepřesné a překvapivě nízké. U Fleků se totiž většinou vaří pivo v zimě jedenkrát a v letním období až třikrát denně! V roce 1974 (kdy celková kapacita restaurace i se zahrádkou činila 1000 míst) se vypilo dokonce ze jeden den rekordních 58 hektolitrů piva – tedy celá denní várka. Návštěva jedné z historických památek Prahy může tedy být poučným a současně velmi příjemným zážitkem, který byste si určitě neměli nechat ujít. Tak ať vám U Fleků opravdu chutná a ať se sem zase někdy vrátíte!